Nina Mihailovna Zarecinaia este fiica unui mosier, a unui parinte neingaduitor si aspru, reprezentand tipul de femeie atragatoare, visatoare si naiva. La inceputul piesei, ea este domnisoara draguta si dragalasa care vrea sa devina o actrita faimoasa la fel ca Arkadina si iubita lui Treplev insa evolueaza in femeia trecuta prin viata, haituita de mediocritate si insucces.

                Dragostea dintre Treplev si Nina este o iubire de copii, plina de vise si sperante, o iubire pura. Relatia dintre ei doi avanseaza, iar Nina trece peste sentimentele copilaroase si ajunge femeie inainte ca Treplev sa fie in stare sa renunte. Ca femeie, nu mai este atrasa de puritate si de filosofia revolutionara si revoltata a lui Treplev, ci de faima si de inteligenta mediocra, apreciata de marea masa a populatiei. Momentul in care Nina se indragosteste de Trigorin, scriitorul, este momentul in care ea se schimba din fata in femeie. Auzind de faima lui Trigorin si cititind si cartile acestuia, Nina se indragosteste de el pentru ca acesta a ajuns unde ea si-a dorit toata viata sa ajunga, la succes si glorie, Treplev fiind pentru ea artistul esuat pe care nu era in stare sa-l inteleaga.

                Drama Ninei este cu atat mai tragica cu cat schimbarea ei din primul act in ultimul este mai  mare. Trecerea de la fata naiva de la tara si plina de vise, care traia in adoratia actritei de success Arkadina la o femeie ce a esuat in dragoste, cariera, in viata. Asa cum spune si la sfarsitul piesei, Nina este de fapt pescarusul, este cea care la fel ca o pasare iubeste tot: lumea, universul, dar vine un om si din plictiseala, ii distruge viata. Indragostita (oricat de superficiala e motivatia dragostei ei) si visand la glorie, Nina face un pas ce denota mult curaj, renunta la tot si fuge in oras pentru a-si vedea iubitul, Trigorin si pentru a incepe cariera ce pare promitatoare la inceput. Dragostea pentru Trigorin totusi se adanceste mult si devine una profunda, care dureaza, dupa ani de zile de cand el o paraseste, cand se intoarce in locul natal, sentimentele ei pentru el inca sunt vii. La sfarsitul piesei, Nina devine chiar o femeie inteleapta. O femeie care a fost parasita in dragoste, si-a pierdut copilul si pe deasupra constienta de capacitatile ei mediocre ca si actrita, ajunge intr-un final dupa atatea incercari grele si dupa o viata distrusa, sa inteleaga altfel viata altfel.

Advertisements